Forum Oddłużanie Forum Dyskusje ogólne Program 500 plus a zajęcie komornicze?

• Ten temat ma 218 odpowiedzi, 12 głos, a ostatnio został zaktualizowany 9 miesięcy temu przez Andrzej.
Przeglądanie wątków odpowiedzi 5
  • Autor
    Wpisy
      Jarecky32
      Gość

Świadczenie z pomocy społecznej typu alimenty, świadczenia z funduszu alimentacyjnego, świadczenia rodzinne, dodatki pielęgnacyjne, dodatki dla sierot zupełnych, zasiłki dla opiekunów, świadczenia z pomocy społecznej nie podlegają egzekucji. Kiedy jednak środki te wpłyną na konto bankowe, to traktowane są wyłącznie jako środki zgromadzone na koncie i mogą być zajęte. Aby nie dopuścić do zajęcia tych świadczeń należy złożyć pisemne lub ustne oświadczenie w Kancelarii Komorniczej dotyczące źródła i wysokości poszczególnych uzyskiwanych dochodów.

Venimax
      Gość

Skutek zajęcia świadczenia socjalnego, w tym 500 plus, najczęściej wynika z niewywiązania się przez dłużnika obowiązku udzielenia informacji komornikowi. W postępowanie egzekucyjnym komornik ma obowiązki względem wierzyciela nie dłużnika. Dłużnik musi pilnować aby egzekucja nie była przeprowadzona z dodatkowymi negatywnymi konsekwencjami dla niego.

Andrzej
      Gość

Radzę również udać się z pytaniem do firmy 4 Grants, mi pomogli z podobnym zagadnieniem

Robciu87
      Gość

Jeżeli komornik zajął świadczenie wyłączone z egzekucji trzeba w formie pisemnej wnioskować o wyłączenie danego dochodu spod egzekucji i wnioskować o zwrot nienależnie pobranych środków finansowych. Zwrot powinien nastąpić w terminie 14 dni.

ciotkA
      Gość

Należy udać się do Kancelarii Komorniczej z decyzja o przyznaniu świadczenia i wnioskiem o wyłączenie tego świadczenia z egzekucji. Jest to świadczenie socjalne i nie podlega zajęciu. Niestety z chwilą zaksięgowania się środków na rachunku bankowym jest traktowane jako zwykły wpływ na konto.

Ana118
      Gość

Czy miał ktoś do czynienia z zajęciem przez komornika dodatku 500 plus? W związku z dużym zadłużeniem mam zajęcie komornicze na pensji oraz na koncie bankowym. Na to konto wpływa dodatek 500 plus na moje dziecko, co mogę zrobić jeśli komornik mi go zajął?

Przeglądanie wątków odpowiedzi 5
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Forum Oddłużanie › Forum › Dyskusje ogólne › Program 500 plus a zajęcie komornicze? Oznaczony: 500 plus, 500+, Program 500 plus Ten temat ma 218 odpowiedzi, 12 głos, a ostatnio został zaktualizowany 9 miesięcy temu przez Andrzej. Przeglądanie wątków odpowiedzi 5 Autor Wpisy 7 września, 2025 o 9:11 pm #929 Jarecky32Gość Świadczenie z pomocy społecznej typu alimenty, świadczenia z...Forum Oddłużeniowe: forum o oddłużaniu, pomocy dla zadłużonych, kredytach i pożyczkach