Cześć wszystkim! Szukam najlepszej lokaty na 2025 rok. Mam 50,000 zł oszczędności i chciałabym je ulokować w coś bezpiecznego. Wiem, że lokaty nie dają super wysokich zysków, ale wolę coś pewnego niż ryzykować na giełdzie. Ktoś ma jakieś doświadczenia albo polecane oferty?
Anka, ja też szukałem ostatnio dobrej lokaty i niestety nie jest łatwo. Stopy procentowe są niskie, więc oprocentowanie lokat to średnio 3-4% w skali roku. W grudniu otworzyłem lokatę w PKO BP na 12 miesięcy – oprocentowanie 3,5%, ale musiałem ulokować co najmniej 30,000 zł. Po roku zysk to jakieś 1425 zł przed opodatkowaniem (Belka swoje weźmie…).
Ja korzystałem z lokaty w ING na 6 miesięcy. Oprocentowanie 4%, ale tylko dla nowych klientów i nowych środków. Wrzuciłem 20,000 zł i po pół roku zarobiłem jakieś 400 zł netto. Nie jest to dużo, ale przynajmniej pieniądze były bezpieczne. Niestety, po odnowieniu oprocentowanie spadło do 2%, więc nie opłaca się trzymać tam kasy dłużej.
Ja wybrałam lokatę na nowe środki w Santander Banku. Oprocentowanie 3,8% na 9 miesięcy, minimalna kwota 10,000 zł. Włożyłam 40,000 zł, więc po 9 miesiącach zarobię około 1140 zł na czysto. Jak dla mnie, to w porządku – przynajmniej wiem, że nic nie stracę.
Szczerze? Lokaty w 2025 roku to nie jest najlepszy wybór. Trzymacie pieniądze, a inflacja i tak zjada większość zysków. Zamiast lokaty, wrzuciłem 50,000 zł w obligacje skarbowe indeksowane inflacją. Na starcie dają 2% + wskaźnik inflacji, więc przy obecnej inflacji rzędu 5% zarobię realnie więcej niż na lokacie. Myślcie też o alternatywach!
#Tomek, masz rację, że inflacja jest problemem, ale nie czuję się pewnie z inwestycjami. Obligacje skarbowe brzmią ciekawie – muszę się temu przyjrzeć.
A próbowałaś lokaty długoterminowej? W Velo Banku oferują 4,2% na 2 lata, ale trzeba zamrozić pieniądze na cały ten czas. Włożyłam 30,000 zł i liczę na jakieś 2520 zł zysku netto po dwóch latach. Nie jest to oszałamiające, ale na dłuższą metę może się opłacić.
Szczerze mówiąc, lokaty to strata czasu. W 2025 roku lepiej trzymać kasę na kontach oszczędnościowych z oprocentowaniem 3-4% i mieć dostęp do pieniędzy w każdej chwili. Lokaty to tylko zamrażanie kasy na śmieszne zyski.
coś w tym jest. Konto oszczędnościowe w Alior Banku ma teraz oprocentowanie 4% dla nowych środków przez 3 miesiące. Można wrzucić pieniądze i zawsze je wypłacić bez straty odsetek. Trzymam tam 10,000 zł jako awaryjny fundusz.
Wow, dzięki za wszystkie odpowiedzi! Wydaje mi się, że najlepiej zacząć od krótkoterminowej lokaty, żeby zobaczyć, jak to działa, a potem pomyśleć o obligacjach albo koncie oszczędnościowym. Macie jeszcze jakieś porady?
Anka, moja rada – zanim zdecydujesz, porównaj wszystkie oferty tutaj: Najlepsze lokaty bankowe. Zawsze znajdziesz tam aktualne oprocentowanie i warunki. Warto też sprawdzić, czy banki oferują jakieś promocje dla nowych klientów – czasem można dostać wyższe oprocentowanie.
Ja założyłam tę lokatę miesiąc temu i póki co wszystko działa tak, jak w reklamie. Wrzuciłam 100,000 zł, więc po 6 miesiącach zarobię 2500 zł na czysto (po odliczeniu podatku Belki). Nie ma żadnych ukrytych opłat, ale pamiętaj, że to oferta na nowe środki – jeśli masz już pieniądze w VeloBanku, to nie dostaniesz 5%, tylko standardowe niższe oprocentowanie.
Sprawdzałem tę lokatę i faktycznie wygląda dobrze na tle konkurencji. 5% na 6 miesięcy to jedna z lepszych ofert w 2025 roku. Jeśli ktoś wrzuci maksymalne 190,000 zł, to po pół roku zarobi około 4750 zł po opodatkowaniu. To więcej niż większość kont oszczędnościowych i standardowych lokat w dużych bankach, gdzie oprocentowanie rzadko przekracza 4%.
https://forum-oddluzanie.pl/forum/temat/najlepsze-lokaty-bankowe/Forum Oddłużanie › Forum › Lokaty, karty, oszczędności, konta › Najlepsze lokaty bankowe
Otagowane: Najlepsze lokaty bankowe
This topic has 206 odpowiedzi, 8 głos, and was last updated 2 months temu by Forum Oddłużanie.
Przeglądasz 15 wpisów - od 1 do 15 (z 17)
1
2
→
Autor
❤︎ :
2 stycznia, 2025 o 3:22 pm
Reply
BankowaAnia🏋️ Stały czytelnik
★★★★★
Cześć wszystkim!...UserForum-Oddłużanie.pl - Pomoc Dla Zadłużonych